fredag 3 april 2015

NÄSSELPAJ

vitlök och prästost

pajskal
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

fyllning
ca 2 liter färska nässlor eller 600 g fryst, tinad spenat
2 vitlöksklyftor
2 gula knipplökar eller 1 liten purjolök
200 g vällagrad prästost
3 ägg
2 dl crème fraîche
1 dl mjölk

salt och peppar
smör till fräsning

Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller tills det fått lite färg. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Skölj nässlorna noga. Koka upp vatten i en kastrull och förväll nässlorna ett par minuter. Låt rinna av väl och hacka sedan grovt.
Skala och finhacka vitlöken och löken (Om purjolök används, dela den längs med, skölj noga och finstrimla den sedan). Fräs vitlöken och löken i smör i en stekpanna tills de mjuknat men inte fått färg. Rör ner nässlorna eller spenaten och fräs vidare tills all vätska avdunstat. Smaka av med salt och peppar.
Riv osten.
Vispa samman ägg, crème fraîche och mjölk i en bunke. Rör ner nässel-/spenatfräset och hälften av osten. Fördela fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, eller tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar