fredag 14 mars 2014

Kroketter

skogschampinjoner, cheddar och tryffel

champinjonkrokett
4 potatisar
1 äggula
200 g blandad svamp, t.ex. skogschampinjoner och portabello
100 g vällagrad cheddarost, riven
2 msk smör
2 ägg
3 dl Go Green Boveteflingor    

tryffelmajonnäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 ½ dl matolja
tryffelolja

1 knippe gräslök

ca ½ l matolja till fritering
salt och svartpeppar
smör till stekning

Skala och koka potatisen i väl saltat vatten. Hacka svampen och stek den gyllenbrun i smör. Salta, peppra och låt svalna. Pressa potatisen genom en finmaskig sil eller potatispress. Rör samman potatisen med äggula, ost och svamp. Smaka av med salt och peppar. Rulla smeten till små fina bollar. Fördela vetemjöl, ägg och boveteflingor i tre skålar. Salta och peppra vetemjölet. Rulla därefter bollarna i vetemjöl, sedan i ägget och sist i boveteflingorna. Värm oljan i en kastrull till 180 grader, oljan är lagom varm när en brödbit blir gyllenbrun på ca 30 sekunder. Se till att ha ett lock i närheten och att fläkten är avstängd. Förbered ett fat med hushållspapper för bollarna att rinna av på. Fritera bollarna, några i taget till dem är gyllene.

Rör ihop äggulor, senap och vinäger. Tillsätt matoljan droppvis under konstant vispning. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. 
Finskär gräslöken och strö över de nyfriterade kroketterna. Servera tillsammans med tryffelmajonnäsen.

Receptet finns även på Lantmännens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar