fredag 7 mars 2014

Lökpizza

fänkål, prästost och persilja

deg
25 g jäst
3 dl ljummet eller kallt vatten
½ dl olivolja
1 tsk socker
2 tsk salt

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
Rör ner olivoljan, sockret och saltet.
Tillsätt nästan allt av vetemjölet och blanda tills det blir en deg som nästan släpper bunkens kanter. Arbeta degen smidig i en degblandare på lägsta växeln eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 45 minuter med ljummen degvätska eller 2 timmar med kall degvätska.
Efter jäsning: Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar för fyra portionspizzor eller i tre delar för tre stora pizzor. Kavla ut varje degbit tunt och för sedan över på bakplåtspapper.

topping
2 purjolökar
6 bananschalottenlökar
4 röda lökar
50 g smör eller ½ dl olivolja
2 msk fänkålsfrön
2 tsk råsocker
200 g lagrad prästost
1 kruka eller 1 knippe persilja
1 dl rostad lök
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skär den vita delen av purjolökarna i fina ringar. Skölj resten av purjolökarna noga och skär dem sedan i grova strimlor.
Skala bananschalottenlökarna och de röda lökarna och skär dem i skivor eller klyftor. Lägg löken på en ugnsplåt och klicka över smöret eller ringla över olivoljan. Strö över fänkålsfröna och sockret, salta och peppra.
Baka löken i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills de fått fin färg och mjuknat. Tag ut lökarna och höj ugnsvärmen till 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. Lyft över degen på ett bakplåtspapper.
Riv osten grovt och fördela den över pizzadegen. Lägg sedan på de bakade lökarna och strö över pumpakärnorna.
För över pizzan på den heta ugnsplåten och grädda sedan en i taget i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter, eller tills den fått fin färg.
Grovhacka under tiden persiljan och strö den och den rostade löken över de nygräddade pizzorna.

Receptet hittar du även här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar