måndag 16 februari 2015

SEMLOR

mandel och grädde!
 
bullar
100 g smält smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
4 msk strösocker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma

fyllning
200 g mandelmassa
½ dl grädde eller mjölk
1 påse mandelspån eller mandelflisor
(ev. någon droppe bittermandelolja)
3 dl vispgrädde

1 ägg + 1 msk vatten till pensling
Florsocker till garnering

Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.
Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Stjälp ut degen på ett bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla varje bulle med äggblandningen.
Grädda i ca 6-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
Riv mandelmassan och blanda med grädde eller mjölk.
Rosta mandelspån eller mandelflisor i en torr stekpanna tills de får lite färg. Låt svalna och blanda samman med mandelmassan. Tillsätt eventuellt någon droppe bittermandelolja för djupare mandelsmak.
Vispa grädden.Gräv ur lite av inkråmet i varje semla. Blanda med mandelmassan. Fyll sedan varje semla med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker och servera!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar