måndag 22 december 2014

VEGETARISKA JULKÖTTBULLAR

timjan, kryddpeppar och kryddnejlika

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad eller 2 msk färsk timjan
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk malen kryddnejlika
200 g (2 ¾ dl) Go Green Solroskärnor
3 dl finriven vällagrad ost
3 dl ströbröd
6 ägg
½ dl grädde eller mjölk
1 liter grönsaksbuljong

salt och peppar
smör till stekning

Skala och finhacka lök och vitlök. Repa och grovhacka den färska timjanen. Fräs lök och vitlök i smör några minuter, tills löken mjuknat men inte fått färg. Tillsätt timjan, kryddpeppar och kryddnejlika och fräs ytterligare någon minut. Häll över lökfräset på en tallrik och låt svalna.
Mixa solroskärnorna i en matberedare eller med en mixerstav. 
Blanda samman alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite mer grädde eller mjölk om smeten känns torr.
Forma smeten till små bollar, ca en rågad tesked per boll, och lägg dem på ett fat eller en skärbräda.
Koka upp grönsaksbuljongen och låt bollarna sjuda ca 6 minuter. Lyft upp och låt rinna av. Stek sedan bollarna gyllene i rejält med smör. För över på ett fat och garnera eventuellt med örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar