lördag 1 februari 2014

Falafel


gula ärter, spiskummin och persilja

falafel
1 l vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 ägg
2 msk spiskummin
1 nypa cayennepeppar

pepparrotskräm
1 bit pepparrot
2 dl crème fraiche

vitkål
tomater
röd lök
salt

Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten, ca 10- 12 timmar. Häll av vattnet och skölj ärtorna under rinnande kallt vatten i en sil. Hacka gul lök, vitlök och persilja grovt. Lägg ärtorna i en matberedare tillsammans med ägg, gul lök, vitlök, persilja, spiskummin, cayennepeppar och salt. Mixa sönder ärtorna i matberedaren och kör till en smet (Det går även bra att använda mixerstav). Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Låt stå och dra i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören.
Riv pepparroten så du får 4 msk och blanda med crème fraichen. Smaka av med salt och eventuellt mera pepparrot. Finstrimla vitkålen, lägg i en sil och salta den ordentligt. Skär tomaterna i fina bitar och löken i tunna skivor.
Hetta upp oljan till 170 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Fritera några stycken falaflar åt gången. När de är gyllenbruna och flyter upp är de färdiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Pressa ur vätskan ur kålen och fyll pitabröden med kål, tomat, lök, nyfriterade falaflar och pepparrotskräm.

Receptet finns även på Lantmännens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar