måndag 17 februari 2014

Rotsellrisoppa

valnötter, äpple och persilja

soppa
600 g rotselleri
300 g potatis
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
50 g smör

persiljeolja
1 knippe persilja
1 ½ dl olivolja 

100 g valnötter
1 svenskt sötsyrligt vinteräpple 

salt och svartpeppar
smör till fräsning 

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär ner rotsellerin och potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs allt i smör i några minuter. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan grönsaksfonden och crème fraichen och låt allt puttra tills rotfrukterna är helt mjuka.
Plocka under tiden persiljan och mixa bladen tillsammans med olivolja i en blender eller med mixerstav. Sila eventuellt genom en finmaskig sil.
Rosta valnötterna i ugnen tills de fått fin färg. Låt de svalna och hacka sedan grovt
Mixa soppan med smöret, späd eventuellt med mjölk till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
Skär äpplet i mindre bitar.
Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med valnötter, äpple och persiljeolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar