tisdag 18 februari 2014

Quinoa- och rödbetssallad

getost, rödlök och rostade sojabönor

500 g rödbetor
½ dl olivolja
2 tsk vit- eller rödvinsvinäger
½ tsk socker
1 röd lök
6 dl grönsaksbuljong

100 g späda salladsskott
200 g mjuk getost

5 dl neutral olja till fritering
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rödbetorna och skär alla utom två i grova bitar. Bred ut bitarna på en plåt, ringla över olivoljan och salta och peppra. Baka rödbetorna i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills de mjuknat och fått fin färg.
Blanda ihop vinägern och sockret i en skål. Skala rödlöken, skär den i tunna skivor och lägg i vinägerblandningen. Låt stå och dra fram till servering.
Koka upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Skölj quinoan noga i hett vatten och tillsätt den sedan i buljongen. Låt koka under lock på svag värme i ca 15 min. Lyft av locket och låt ånga av.
Skiva de två kvarvarande rödbetorna så tunt som möjligt, antingen med kniv eller mandolin.
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en kastrull. Se till att ha ett lock nära till hands och att fläkten är avstängd (ifall oljan blir för het och tar eld). Prova om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en bit ljust bröd, brödet ska bli gyllenbrunt på ca 30 sekunder. Fritera rödbetsskivorna i oljan, några i taget, ett par minuter eller tills de är krispiga. Låt torka på hushållspapper och salta lätt innan servering.
Skölj salladskotten och torka dem noga. Smula getosten.
Blanda ihop quinoan, rödbetorna, rödlöken, salladsskotten och getosten i en vacker skål. Smaka av med salt och peppar. Toppa med rödbetschipsen och sojabönorna och servera.

Receptet finns även på Lantmännens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar