måndag 27 januari 2014

Chèvregratinerad zucchini med smörad linsragu


vitt vin, lagerblad och tomater

zucchini
2 zucchini
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe basilika
1 knippe timjan
200 g chèvre
1 dl pumpakärnor

ragu
3 dl beluga- eller puylinser
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
ca 5-7 dl grönsaksbuljong
250 g cocktailtomater
100 g smör

smör och olivolja
salt och peppar
socker

Sätt ugnen på 225 grader. Dela zucchinin på hälften och skrapa ur kärnhuset med en sked (spara kärnhuset till ragun). Salta och peppra zucchinin och lägg den i ugnsfast form. Finhacka vitlöken, grovhacka örterna och smula chèvren. Blanda ihop vitlök, örter och chèvre med lite olivolja. Smaka av med salt och peppar. Fördela i zucchinihalvorna och strö över pumpakärnorna. Ringla över olivolja. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills zucchinin mjuknat och osten fått fin färg.

Skölj linserna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Grovhacka kärnhuset från zucchinin. Hetta upp en kastrull eller traktörpanna med smör och olivolja och fräs lök, vitlök och zucchini till löken är glansig. Tillsätt linserna och lagerbladet och rör om. Slå över vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan grönsaksbuljongen, lite i taget och låt puttra på svag värme utan lock ca 20 min. Halvera tomaterna.
Rör ner smör och tomater när linserna är mjuka och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Servera linsragun tillsammans med den gratinerade zucchinin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar