tisdag 14 januari 2014

Högrevs- och rotfruktssoppa

persiljeklimp och pepparrotskräm

soppa
1 ½ l vatten
½ msk salt
300 g högrev
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tärningar oxbuljong
3 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 bit kålrot
1 liten purjolök

klimp
1 knippe persilja
1 citron
50 g smör
4 dl mjölk
2 äggulor
          
kräm
ca 2 cm pepparrot
2 dl crème fraiche

Salt och peppar
En nypa socker


Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Skär köttet i tärningar och lägg i det kokande vattnet. Låt koka upp och skumma. Tillsätt lagerblad, svartpepparkorn och oxfond. Puttra på svag värme i ca 1 ½ h.
Skala potatis, morot, palsternacka, rotselleri och kålrot. Dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar. Tillsätt alla rotfrukter i kastrullen och låt puttra ytterligare 25 min. Tillsätt purjolök och bönor låt koka 10 min. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Gör under tiden klimpen: Hacka persiljan fint. Skölj citronen och finriv det yttersta skalet. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt fräsa och vispa ner mjölken lite i taget tills det blir en tjock smet. Dra av från värmen och rör ner persilja, citronzest och äggulor. Smaka av med salt. Häll upp degen på en fuktig tallrik och forma sedan till små bollar.
Skala och finriv pepparroten och blanda ihop med crème fraiche. Smaka av med salt och en nypa socker. 

Ett mer utförligt recept hittar du hos Lantmännen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar