onsdag 26 november 2014

FISKGRYTA MED VITLÖKSKRÄM

saffran och vitt vin 

fiskgryta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
200 g gulbeta
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 lagerblad
½ g saffran
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
3 msk hummerfond
1 dl crème fraiche
1 ½ dl grädde
400 g fiskfilé, t.ex. sej, kolja och lax
2 msk Pernod (kan uteslutas)
200 g räkor, skalade
vitlökskräm
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche

salt
cayennepeppar 
socker
smör eller olja till stekning
färsk timjan
Skala lök, vitlök, rotselleri och gulbeta. Strimla löken och finhacka vitlöken. Skär rotselleri och gulbeta i tärningar, ca 1 ½ x 1 ½ cm stora.
Hetta upp en stor gryta med smör eller olja. Fräs sedan lök, vitlök, gulbeta, rotselleri, tomatpuré och curry på medelvärme i några minuter. Tillsätt lagerblad och saffran och slå sedan över vinet. Låt koka ner till hälften. 
Slå över krossade tomater, vatten, hummerfond, crème fraiche och grädde. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 10 min. Smaka av med salt, cayennepeppar och en nypa socker.
Skär fisken i munsstora bitar. Salta och peppra fisken. Häll av spadet från bönorna. 
Tillsätt fisk och bönor i grytan. Sänk värmen och låt sjuda ca 7 min. Smaka av med Pernod och eventuellt mer salt, cayennepeppar och/eller socker.
Finriv vitlöken och rör ihop med crème fraiche. Smaka av med salt och en nypa socker.
Servera fisksoppan i djupa skålar. Toppa med vitlökskräm, räkor och färsk timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar