torsdag 6 november 2014

TOMATSOPPA MED PEPPARROTSKRÄM

tomat, pepparrot och smör

soppa
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
1 knippe basilika
2 dl grädde
1 nypa socker 

pepparrotskräm
1-2 cm pepparrot
200 g färskost

vitlökskrutonger
2 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta

salt och svartpeppar
smör till stekning
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs lök och vitlök på medelvärme i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong och vatten. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 10 min.
Hacka basilikan grovt. Tillsätt basilika, grädde och en nypa socker i soppan. Mixa slät med en stavmixer eller i en blender.
Smaka av med salt och peppar.
Skala och riv pepparroten fint. Vispa upp färskosten med en elvisp. Tillsätt pepparrot och smaka av med salt.
Bryt eller skär surdegsbrödet i mindre smulor/tärningar. Skala vitlöksklyftan. Hetta upp en stor stekpanna med smör och/eller olivolja. Tillsätt vitlöksklyftan och brödet och stek tills det får en gyllenbrun färg. Ta bort vitlöksklyftan.
Servera soppan med pepparrotskräm och vitlökskrutonger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar