måndag 24 november 2014

PALSTERNACKSSOPPA



vitt vin, grädde och citron

soppa
1 gul lök
400 g palsternacka
1 ½ dl torrt vitt vin
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 citron
topping 
persilja
200 g fetaost

salt och peppar
smör eller olivolja till stekning

Skala lök och palsternacka. Finstrimla löken och skär palsternackan i mindre bitar. Häll av spadet från bönorna.
Hetta upp en stor kastrull med smör eller olivolja. Fräs löken glansig i några minuter. Tillsätt palsternacka och vita bönor. Slå över vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och sedan puttra på medelvärme i ca 15 min, eller tills palsternackan mjuknat.
Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädden och låt koka upp. Späd eventuellt med vatten eller mjölk om soppan är för tjock. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Skölj och grovhacka persiljan.
Servera soppan i djupa skålar. Toppa med persilja, smulad fetaost och pumpakärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar