söndag 23 november 2014

MJUK PEPPARKAKA

kanel, ingefära och granatäpple

kaka
2 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 ½ dl gräddfil eller fet filmjölk
1 ½ tsk malen ingefära
1 ½ tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
glasyr
1 dl grädde
150 g färskost
1 msk vaniljsocker

karamelliserade pumpakärnor
1 msk smör
2 msk honung

1 granatäpple
smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret.
Blanda äggvispet med smör och gräddfil eller filmjölk. Blanda samman kryddor, mjöl och bikarbonat och sikta ner i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad springform med löstagbar kant. 
Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 min. Testa med en potatissticka för att se om kakan är färdig, den ska vara torr i mitten. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt innan glasyren breds på.
Lättvispa grädden. Blanda ner färskost och vaniljsocker och fortsätt vispa tills det blir en slät kräm.
Hetta upp en stekpanna med smör och honung. Tillsätt pumpakärnorna och stek under omrörning tills de blivit karamelliserade. Häll av på en tallrik och låt svalna. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna.
Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Toppa med karamelliserade pumpakärnor och granatäpple.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar