lördag 29 november 2014

PÄRONKAKA


punsch och citron

2 stora fasta päron 
1 ½ dl strösocker
2 ägg
150 g rumsvarmt smör + lite till formen
1 ekologisk citron, skalet
1 nypa salt
1 dl AXA Mannagryn + lite till formen
2 msk punsch eller konjak

florsocker till garnering

Sätt på ugnen på 200°.
Skär päronen i fina klyftor, ca 2 cm tjocka. Vispa strösocker och ägg vitt och pösigt. 
Riv det gula av skalet från en citron med ett fint rivjärn.Rör ner citronskal, smör och punsch i äggvispet. 
Blanda vetemjöl, salt och mannagryn och vänd ner i smeten. 
Smöra en form med löstagbarkant, ca 24 cm i diameter. ”Bröa” den med mannagryn och smeta ut smeten i formen med en slickepott. 
Tryck ner päronen i ett vackert mönster.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Prova om kakan är färdig genom att sticka med en potatissticka. Kakan ska inte vara kladdig när den är färdig. 
Ta ut ur ugnen och låt svalna. Pudra med florsocker strax före servering och servera tillsammans med lättvispad grädde eller crème fraîche. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar