tisdag 13 maj 2014

ÄNGASOPPA


blomkål, knippmorötter och gröna ärter

7 dl vatten
1 ½ grönsaks-/eller kycklingbuljongtärning
1 litet blomkålshuvud
8 knippmorötter
1 purjolök
1 knippe rädisor
2 dl frysta gröna ärter
2 msk smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse

salt och peppar

Koka upp vatten och buljongtärning.
Skölja alla grönsaker. Häll av bönorna.
Skala morötterna och andra rädisorna. Skär blomkålshuvudet i buketter, morötterna i slantar, purjolöken i ringar och rädisorna i kvartar.
Koka först blomkål, morot och purjolök i ca 7 min, tillsätt därefter rädisor, ärter och vita bönor och låt koka ytterligare någon minut. Sila av grönsakerna men spara buljongen.
Hetta upp en stor kastrull med smöret. Tillsätt vetemjöl och låt fräsa lätt under konstant omrörning med en visp. Slå över lite av buljongen från grönsakskoket och rör tills det blir slätt och tillsätt därefter allt spad, mjölken och grädden. Låt koka upp och rör om då och då. Blanda ner grönsakerna och låt dem bli varma. Smaka av soppan med salt och peppar.
Finskär gräslöken. Servera soppan i djupa skålar, toppa med gräslöken och klipp över smörgåskrassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar