onsdag 7 maj 2014

KIKÄRTSSOPPA

vitlök, fetaost och olivolja

soppa
2 vitlöksklyftor
1 gurka
½ ekologisk citron
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl gräddfil
½ dl god olivolja
8 dl vatten
tabasco, sambal oelek eller chilipulver
salt och peppar

topping
2 skivor dagsgammalt bröd
200 g fetaost
olivolja till stekning

Skala och grovhacka vitlök och gurka. Skölj kikärterna. Skölj citronen och finriv skalet.
Mixa ihop vitlök, gurka, kikärter, grönsaksbuljong, gräddfil, olivolja och vatten i en mixer eller med mixerstav. Justera eventuellt konsistensen på soppan med mer vatten. Smaka av soppan med citronskal och -saft, tabasco/sambal oelek/chilipulver, salt och peppar.
Ställ in soppan i kylskåpet eller frysen så att den blir riktigt kall.
Riv ner brödet till toppingen i grova bitar. Stek det i en stekpanna med olivolja till krispiga krutonger. Salta lätt.
Smula fetaosten.
Häll upp soppan i djupa tallrikar eller glas. Toppa med krutonger, solroskärnor och fetaost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar