fredag 9 maj 2014

PIZZA MED MANDELPOTATIS, ANSJOVIS OCH GRÄSLÖKSGRÄDDFIL


deg
25 g jäst
3 dl ljummet eller kallt vatten
½ dl olivolja
1 tsk socker
2 tsk salt

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
Rör ner olivoljan, sockret och saltet.
Tillsätt nästan allt av vetemjölet och blanda tills det blir en deg som nästan släpper bunkens kanter. Arbeta degen smidig i en degblandare på lägsta växeln eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 45 minuter med ljummen degvätska eller 2 timmar med kall degvätska.

topping
500 g mandelpotatis
200 g Västerbottensost
2 dl gräddfil
1 knippe gräslök
ca 250 g ansjovisfiléer
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsplåt så att den blir varm.
Skölj potatisen, skiva den riktigt tunt och lägg sedan i en skål med kallt vatten.
Riv osten grovt.
Finskär gräslöken och blanda ihop den med gräddfilen och lite av spadet från ansjovisen. Smaka av med salt och peppar.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. För över till bakplåtspapper.
Fördela osten över pizzorna och lägg sedan på potatisen i ett vackert mönster. Lägg på ansjovisfiléerna och salta och peppra.
För över på den heta ugnsplåten och grädda pizzorna en i taget i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills potatisen mjuknat och pizzan fått fin färg.
Ringla över gräslöksgräddfilen precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar