lördag 3 maj 2014

MOULES FRITES

vitlök, chili och vitt vin

chips
8 st stora potatisar
1 litet rotsellerihuvud
2 msk olja

kaprismajonnäs 
1 äggula
2 msk citronsaft
½ riven vitlöksklyfta
1 msk kapris,  hackad
1,5 -2 dl olja

musslor 
1 nät blåmusslor
2 bananschalottenlökar, finhackade
4 vitlöksklyftor finhackade
1 röd chili
2 msk smör
3 dl vitt vin
3 dl grädde
 1 knippe persilja
1 knippe dill

salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatis och rotselleri till pommes frites, ca 1 x 8 cm. Salta och peppra och lägg i en oljad ugnsform. Rosta i ugn ca 30 minuter tills de fått fin färg och är mjuka.
Rör ihop äggula med citronsaft och vitlök, med en visp i en bunke. Tillsätt sedan oljan droppvis under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Ju mera olja du tillsätter desto tjockare blir majonnäsen. Hacka kaprisen och tillsätt i majonnäsen. Smaka av med salt, peppar och  eventuellt mer citronsaft.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka chilin.
Tvätta blåmusslorna i kallt rinnande vatten. Musslorna ska vara stängda. Om det finns öppna musslor, testa att knacka dem mot bänkskivan för att kontrollera att de lever, om de inte stänger sig, kasta!
Fräs lök, vitlök, chili samt persilje- och dillstjälkar i en stor gryta. Tillsätt vinet och grädden.
Låt detta koka ihop några minuter. Lägg ner blåmusslorna försiktigt i grytan och lägg på locket. Låt koka under lock i ca 5-10 minuter så att musslorna öppnar sig. Grovhacka persiljan och skär dillen grovt. Rör ner örterna i grytan med musslorna
Fördela musslorna och spadet i djupa tallrikar. Servera med pommes frites och kaprismajonnäs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar