fredag 2 maj 2014

SURDEGSPIZZA MED PORTABELLO, ÄGG OCH MANDELPESTO

vårvete

deg
12 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 dl vetesurdeg
2 tsk salt
1 tsk socker

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
Rör ner olivoljan, surdegen, saltet och sockret.
Tillsätt grahamsmjölet och tillräckligt mycket vetemjöl så att degen ska bli fast men inte torr. Arbeta degen smidig i en degblandare eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk, antingen i rustemperatur ca 2 timmar eller i kylskåp ca 8-10 timmar.

smörig tomatsås
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ tsk hela fänkålsfrön
25 g smör
2 tsk torkad eller 1 msk färsk oregano
2 msk tomatpuré
400 g krossade eller passerade tomater
2 msk naturell färskost
1 nypa socker
salt och svartpeppar

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka fänkålsfröna med en kniv eller stöt dem i en mortel.
Hetta upp en stor stekpanna med smöret och fräs sedan lök, vitlök, fänkålsfrön, oregano och tomatpuré på svag värme utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna och låt puttra på svag värme i ca 10-15 minuter.
Rör ner färskosten och smaka av med socker, salt och svartpeppar. Låt tomatsåsen svalna något innan den läggs på pizzan.

topping
500 g blandad svamp, t.ex. portabello och/eller skogschampinjoner
200 g lagrad prästost
100 g bladspenat
4 ägg
½ dl mandel
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl olivolja
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsplåt så att den blir varm.
Skär svampen i tunna skivor. Riv osten grovt.
Dela pizzadegen i fyra lika stora bitar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. För över bottnarna till bakplåtspapper.
Fördela tomatsåsen över pizzorna i ett tunt lager. Strö sedan över den rivna osten och spenaten. Toppa med den skivade svampen. Salta och peppra. Knäck ett ägg i mitten på varje pizza.
För över pizzan på den heta plåten och låt baka i ca 10-15 minuter, eller tills degen fått fin färg. Upprepa med de andra pizzorna.
Rosta under tiden mandlarna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Hacka sedan mandel, persilja och vitlök fint. Blanda ihop persilja, vitlök, mandel och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ringla sedan mandelpeston över de nygräddade pizzorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar