onsdag 30 april 2014

SMÖRGÅSTÅRTA

dill, pepparrot och citron

botten
16 skivor vitt bröd
smör

fyllning
3 ägg
400 g skalade räkor
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 ekologisk citron
1 ½ dl majonnäs
200 g färskost

pepparrotskräm
1 bit pepparrot, ca 2 cm
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs

garnering
1 ask ärtskott
8 skivor kallrökt laxfilé
200 g skalade räkor
1 ask smörgåskrasse
50 g stenbits-, lax-, sik- eller löjrom
1 citron
1 knippe dill

Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och låt koka ca 8 minuter tills de är hårdkokta. Skölj med kallt vatten, låt kallna och hacka sedan grovt.
Krama ur och grovhacka räkorna. Finskär dill och gräslök. Skölj citronen noga och finriv sedan skalet.
Blanda ihop räkor, ägg, dill, gräslök, citronskal, majonnäs och färskost till fyllningen i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Skala och finriv pepparroten, ca 3-4 msk. Vispa crème fraiche fast med en elvisp (Detta tar några minuter, först blir den rinnig, sedan fast). Blanda ner pepparrot och majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Skölj och klyfta den citron som är till garnering.
Kantskär bröden och bred på smör. Fördela en tredjedel av fyllningen på fyra av skivorna. Upprepa proceduren två gånger och avsluta med en brödskiva.
Bred pepparrotskräm runtom och på toppen av de fyra staplarna med hjälp av en kniv eller spatel.
Garnera med pumpakärnor på kanterna och resten av garneringen på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar