vitt vin, krasse och färskost
grön ärtsoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
600 g frysta ärter
8 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl crème fraîche
pepparrotsmacka
1 bit pepparrot, ca 3 cm
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
100 g färskost
8 skivor Havre- och fröbröd med kummin
salt och peppar
smör till fräsning
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs löken och vitlöken några minuter, utan att ta färg. Slå på vinet och låt det koka in.
Tillsätt ärter, vatten, grönsaksfond/-buljong och crème fraîche. Låt koka upp och sedan puttra ett par minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav eller i en blender. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Skala och finriv pepparroten. Finskär gräslöken och klipp krassen. Rör samman pepparrot och färskost. Smaka av med salt och peppar. Bred pepparrotsfärskosten på brödskivorna och toppa med gräslök och krasse.
Häll upp soppan i djupa tallrikar och servera tillsammans med pepparrotsmackan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar