måndag 15 juni 2015

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA

timjan och vitt vin

soppa
1 stor purjolök
400 g potatis
1 ½ dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 citron

timjankrutonger
3 skivor bröd, gärna dagsgammalt
1 vitlöksklyfta
1 knippe timjan
2 msk olivolja

salt och peppar
olja eller smör till stekning

Dela och skölj purjolöken noga. Finstrimla sedan hela löken. Skala potatisen och skär i mindre tärningar.
Hettar upp en stor kastrull med olja eller smör. Fräs purjolöken på medelvärme i några minuter. Tillsätt sedan potatis och vin. Låt vinet koka ner till hälften och slå sedan på vattnet och tillsätt buljongtärningarna.Koka soppan tills potatisen blivit mjuk.
Bryt brödet i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan och krossa den med sidan av knivbladet. Repa timjanen från kvistarna och hacka bladen lätt. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödet tillsammans med vitlök och timjan. Salta lätt. Lyft ur vitlöken och för över krutongerna på hushållspapper.
Tillsätt hälften av havredrycken i soppan och mixa slätt med en stavmixer. Späd med resterande havredryck till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Servera soppan tillsammans med krutongerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar