timjan och vitt vin
soppa
1 stor purjolök
400 g potatis
1 ½ dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 citron
timjankrutonger
3 skivor bröd, gärna dagsgammalt
1 vitlöksklyfta
1 knippe timjan
2 msk olivolja
salt och peppar
olja eller smör till stekning
Dela och skölj purjolöken noga. Finstrimla sedan
hela löken. Skala potatisen och skär i mindre tärningar.
Hettar upp en stor kastrull med olja eller smör.
Fräs purjolöken på medelvärme i några minuter. Tillsätt sedan potatis och vin.
Låt vinet koka ner till hälften och slå sedan på vattnet och tillsätt
buljongtärningarna.Koka soppan tills potatisen blivit mjuk.
Bryt brödet i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan
och krossa den med sidan av knivbladet. Repa timjanen från kvistarna och hacka
bladen lätt. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödet tillsammans
med vitlök och timjan. Salta lätt. Lyft ur vitlöken och för över krutongerna på
hushållspapper.
Tillsätt hälften av havredrycken i soppan och mixa
slätt med en stavmixer. Späd med resterande havredryck till önskad konsistens.
Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Servera soppan tillsammans
med krutongerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar