fredag 18 april 2014

ANSJOVISRULLE

dill, lagrad prästost och smörstekt lök

rulle
50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
3 äggulor
3 äggvitor
½ tsk bakpulver

fyllning
3 stora gula lökar
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1 knippe dill
1 knippe gräslök
3 dl riven, lagrad prästost

smör till stekning

Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och mjöl under konstant omrörning med visp. Låt koka någon minut tills smeten tjocknar. Dra av från värmen, tillsätt 2 msk ansjovisspad och låt svalna något. Tillsätt äggulorna i smeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt bakpulvret.
Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smöra pappret.
Rör ner äggvitorna i smeten pö om pö och rör till en slät smet.
Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Hacka löken och fräs sedan mjuk i en stekpanna med smör. Grovhacka ansjovisen och tillsätt den och resten av ansjovisspadet. Dra av från värmen.
Finhacka dillen och finskär gräslöken och rör ned i lökfräset.
Vänd den gräddade bottnen upp och ner på ett stort bakplåtspapper. Fördela ansjovisfyllningen ovanpå. Strö på 2 dl riven ost och rulla ihop rullen från långsidan. Så här långt kan du förbereda.
Strö på 1 dl riven ost och gratinera rullen i 250°C i 8-10 minuter.
Låt ansjovisrullen svalna och skär sedan upp i fina skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar