fredag 11 april 2014

CRÈME NINON & LÖJROMSTOAST

gröna ärter och champagne 

soppa
2 bananschalottenlökar, finhackade
1 dl torrt vitt vin
1l höns- eller grönsaksbuljong
600 g frysta ärter
3 dl grädde
1 hutt Vermouth eller sherry
citronsaft
smör till fräsning
salt och peppar

toast
8 skivor surdegsbröd
500 g färska räkor med skal
100 g Philadelphiaost
¼ citron, rivet skal och saft
50-100 g löjrom
dill
smör till stekning

1-2 dl champagne eller torrt mousserande vin

Fräs schalottenlöken i en rejäl klick smör tills den blivit glansig men inte fått färg.
Slå över vinet och låt koka in. Tillsätt buljongen och grädden och låt koka upp.
Tillsätt ärterna i buljongen och låt dem få ett snabbt uppkok.
Drag av kastrullen från plattan och mixa sedan soppan slät med hjälp av en stavmixer eller i en blender. Om ni vill äta soppan kall, låt svalna och ställ sedan kallt.
Smaka upp soppan med Vermouth eller sherry, salt, peppar och citronsaft. Soppan ska smaka lite sött men ändå friskt. Tänk på att champagnen tillför syra vid serveringen!
Skala räkorna och förvara kallt.
Stek brödskivorna i en rejäl klick smör tills de fått fin färg. Lägg de sedan på en bit hushållspapper och låt svalna.
Rör ihop Philadelphiaost, citronskal och -saft. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering: Toppa brödskivorna med citronfärskosten, räkorna, löjromen och dillen. Skumma eventuellt upp soppan lite med hjälp av en mixerstav. Häll upp soppan i fina skålar eller djupa tallrikar. Slå i en skvätt champagne och servera tillsammans med löjromstoasten!

Receptet publicerades ursprungligen i UNT City.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar