onsdag 9 april 2014

FISKSOPPA

jordärtskockor, dill och gräslök

500 g MCS-märkt gös-, sej- eller koljafilé
800 g jordärtskockor
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
2 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk koncentrerad skaldjurs- eller hummerfond
2 lagerblad
ca ½ l vatten
cayennepeppar
citronsaft


1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
2 msk smör

salt och svartpeppar
smör till fräsning

Skala jordärtskockorna, bananschalottenlöken och vitlöksklyftorna. Skär skockorna i grova bitar och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Hacka dillkvistarta grovt.
Hetta upp smör i en stor kastull. Tillsätt hälften av jordärtskockorna, löken, vitlöken och dillkvistarna (endast kvistarna, inte själva bladen) och låt det fräsa under omrörning ett par minuter tills löken blir glansig.
Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan crème fraiche, grädde, fond, lagerblad och vatten. Koka upp och låt sedan puttra på medelhög värme tills skockorna är mjuka. Lyft upp lagerbladen och mixa soppan med en mixerstav eller i en blender. Späd eventuellt med lite vatten eller mjölk om soppan är för tjock. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och citronsaft.
Tillaga under tiden korngrynet enligt anvisningen på förpackningen men med ca 3 dl mer vätska. När hälften av koktiden återstår, tillsätt resten av skockorna och låt dem koka mjuka tillsammans med korngrynen. Sila bort överflödig vätska.
Skär fisken i munstora bitar och salta lätt. Koka upp soppan på nytt och tillsätt fisken. Sätt på ett lock och låt fisken sjuda ca 5 minuter, eller tills den är precis genomtillagad.
Finskär gräslöken, hacka dillen grovt och klipp smörgåskrassen. Blanda ner örterna i korngrynen tillsammans med smöret. Smaka av med salt och peppar.
Lägg korngryn och jordärtskockor i botten av djupa tallrikar. Slå på den varma soppan vid servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar