tisdag 1 april 2014

GRYTBRÖD

rostad kummin

deg
2 msk hel kummin
1 tsk färsk jäst eller ½ tsk torrjäst
3 ½ dl kallt vatten
2 tsk salt
500 g (ca 7 dl) Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl + extra till utbakning

vetemjöl till utbakning

gjutgärnsgryta med lock

Rosta kumminfröna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa och det doftar gott. För över på en tallrik och låt svalna.
Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt saltet och kumminet och rör om. Blanda ner vetemjöl så att det blir en lös och relativt kladdig deg.
Täck degen med plastfolie och låt jäsa på en varm, dragfri plats i minst 12 timmar, gärna upp till 18 timmar.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk strö över lite mjöl och vik varsamt degen ett par gånger med mjölade händer. Låt vila i 15 minuter. Forma sedan degen till en boll och lägg med skarvsidan nedåt på en rikligt mjölad bakduk. Strö över mer vetemjöl och täck med ännu en bakduk.
Låt degen jäsa på dragfri plats ca 2 timmar. Efter en timme: Värm ugnen till 225 grader. Sätt sedan in gjutjärnsgrytan i ungen när ca 30 minuter av jäsningen återstår så att den hinner bli varm.
När degen jäst klart, tag ut grytan ur ugnen och stjälp försiktigt ned degen i grytan så att skarvsidan hamnar uppåt. Skaka grytan så degen fördelar sig jämnt. Sätt på locket och sätt in grytan i mitten av ugnen. Grädda brödet i 30 minuter med locket på. Ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter eller tills brödet fått en fin gyllenbrun färg. Använd gärna en termometer, brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader. Lyft ur brödet ur grytan och låt det svalna på ett ugnsgaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar