fikon, taleggio och tryffel
pizzadeg
12,5 g jäst
1 ½ dl ljummet eller kallt vatten
2 msk olivolja
½ tsk socker
1 tsk salt
ca 3-4 dl Kungsörnen Vetemjöl av vårvete
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
Rör ner olivoljan, sockret och saltet.
Tillsätt nästan allt av vetemjölet och blanda tills det blir en deg som nästan släpper bunkens kanter. Arbeta degen smidig i en degblandare på lägsta växeln eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 45 minuter med ljummen degvätska eller 2 timmar med kall degvätska.
Efter jäsning: Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar för fyra portionspizzor eller i tre delar för tre stora pizzor. Kavla ut varje degbit tunt och för sedan över på bakplåtspapper.
Strö över valfri fyllning. För över pizzan på den heta ugnsplåten och grädda sedan en i taget i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
topping
200 g taleggio eller annan god kittost
6 färska fikon
2 msk färsk timjan
½ dl skalade hasselnötter
Salt och svartpeppar
Ca 2 msk tryffelhonung
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt i ugnen och låt den bli varm.
Skär taleggion och fikonen i tunna skivor.
Dela degen i åtta eller tio lika stora bitar. Kavla ut degbitarna till små pizzor. För över degbottnarna till bakplåtspapper.
Fördela osten över pizzorna och lägg några skivor fikon i ett fint mönster på varje pizza. Strö över timjan och salta och peppra. För över bakplåtspappret med pizzorna till den heta ugnsplåten. Ställ in i ugnen och grädda pizzorna i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.
Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Hacka dem sedan grovt.
Ringla tryffelhonungen och strö de hackade nötterna över de nygräddade pizzorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar