tomat, pepparrot och smör
soppa
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
1 knippe basilika
2 dl grädde
1 nypa socker
pepparrotskräm
1-2 cm pepparrot
200 g färskost
vitlökskrutonger
2 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
smör till stekning
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta
upp en stor kastrull med smör. Fräs lök och vitlök på
medelvärme i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt krossade tomater,
grönsaksbuljong och vatten. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 10
min.
Hacka basilikan grovt. Tillsätt basilika,
grädde och en nypa socker i soppan. Mixa slät med en stavmixer eller i en
blender.
Smaka av med salt och peppar.
Skala och riv pepparroten fint. Vispa upp
färskosten med en elvisp. Tillsätt pepparrot och smaka av med salt.
Bryt eller skär surdegsbrödet i mindre
smulor/tärningar. Skala vitlöksklyftan. Hetta upp en stor stekpanna med smör
och/eller olivolja. Tillsätt vitlöksklyftan och brödet och stek tills det får
en gyllenbrun färg. Ta bort vitlöksklyftan.
Servera soppan med pepparrotskräm och
vitlökskrutonger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar