havregryn och brynt smör
pajbotten
3 dl Axa Havregryn
½ dl strösocker
150 g rumstempererat smör
fyllning
200 g smör
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 nypa salt
topping
2 bitar syltad ingefära
1 dl lingon
flingsalt
till servering
2 dl vispgrädde
Blanda havregryn, vetemjöl, socker och smör till en deg för hand eller i en matberedare. Tryck eller kavla ut degen och lägg i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, eller 8 mindre formar, ca 8 cm i diameter.
Ställ formen/formarna i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Bryn smöret till fyllningen tills det fått en gyllenbrun färg och doftar knäckigt. Häll över i en skål, låt svalna och ställ in i kylen.
Grädda pajskalet/pajskalen mitt i ugnen ca 10–20 minuter, till de/-t är gyllene. Låt svalna helt.
Kolafyllning: Koka grädde, socker och sirap i en kastrull till 120 grader eller ca 20-30 minuter. Har man ingen hushållstermometer kan man göra ett kulprov för att se om kolan är klar. Droppa lite av kolan i en kopp med kallt vatten. Går kolan att forma till en kula är kolasmeten färdig.
Skär det brynta smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan. Häll upp kolan i pajskalet/pajskalen och ställ i kylen.
Skär den syltade ingefäran i små tärningar. Vispa grädden.
Toppa kolapajerna med flingsalt, lingon och ingefära. Servera tillsammans med grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar