måndag 26 januari 2015

PIROGER MED ÄGG, ÄRTER OCH PRÄSTOST

ärter, ägg och vällagrad prästost

pirogdeg
1 tsk salt
250 g kylskåpskallt smör
1 ägg
2-3 msk kallt vatten

fyllning
3 ägg
1 liten purjolök
200 g frysta gröna ärter
200 g vällagrad prästost

salt och svartpeppar
smör till fräsning
1 ägg till pensling

Blanda vetemjölet, grahamsmjölet och saltet i en bunke. Fördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna, en gaffel eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet under tiden fyllningen förbereds.
Koka äggen ca 7 minuter.
Dela purjolöken längs med, skölj och finhacka den sedan.
Rosta 2/3 av solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. För över på ett fat.
Tillsätt en klick smör i pannan och fräs purjolöken glansig men utan att få färg. Dra av pannan från plattan.
Skala äggen och hacka dem grovt. Riv osten grovt.
Blanda ner de frysta ärterna, solroskärnorna, ägghacket och osten i pannan med purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen på en mjölad arbetsbänk till en stor kvadrat, ca 40*40 cm. Skär den i sex rutor.
Fördela hälften av fyllningen på de sex rutorna. Förslut pirogerna genom att vika över den ena kanten på diagonalen. Tryck till längs med kanten, antingen med fingrarna eller med en gaffel.
För över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och upprepa proceduren med den andra halvan av degen och fyllningen.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna med ägget och strö över resten av solroskärnorna.
Grädda pirogerna, en plåt åt gången, i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar