tisdag 23 december 2014

SAFFRANSSKORPOR

apelsin och saltrostad mandel

100 g smör eller margarin 
½ g saffran 
2 apelsiner
2 ägg
1 ½ dl strösocker 
1 tsk bakpulver 
1 ½ dl saltrostade mandlar
1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Häll det i en bunke och låt svalna. Skölj apelsinerna och finriv skalet. Rör ner ägg, socker och apelsinskal i smöret.
Blanda ihop mjöl och bakpulver. Hacka mandlarna grovt. Rör ner mandlar och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns kladdig.
Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla varje bit till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till rullarna lätt med handen. Strö över flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills skorporna spruckit och fått lite färg. Låt dem svalna lite.
Sänk temperaturen till 100 grader.
Skär varje längd i sneda skivor. Lägg dem på plåten med snittytan uppåt.
Torka skorporna mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. Vänd på skorporna efter halva tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar