fredag 13 februari 2015

VANILHJÄRTA MED HALLON

smör, vaniljkräm och hallon

mördeg
1 dl potatismjöl
¾ dl strösocker
1 äggula
200 g smör

fyllning
1 ägg
1 msk strösocker
¾ msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
1 dl hallonsylt (kan uteslutas för klassisk variant)

smör till formarna
florsocker till garnering

Smörj hjärtformar av metall med smör.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, socker, äggula och smör till en smidig deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila ca 30 minuter i kylskåp.
Förbered fyllningen under tiden: Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Sjud under konstant vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Smaksätt med vaniljsocker.
Kavla ut degen till en ganska tjock platta. Klä formarna med drygt hälften av degen. Lägg en klick hallonsylt och en klick kräm i varje form. Täck dem med lock av degen. Kläm till degen runt kanterna.
Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna. Låt svalna. Pudra över florsocker och garnera med färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar