mandel och grädde!
bullar
100 g smält smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
4 msk strösocker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
7-8 dl Kungsörnen
Kärnvetemjöl
fyllning
200 g mandelmassa
½ dl grädde eller mjölk
1 påse mandelspån eller
mandelflisor
(ev. någon droppe
bittermandelolja)
3 dl vispgrädde
1 ägg + 1 msk vatten till
pensling
Florsocker till garnering
Smält smöret i en
kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir
fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en
bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan
socker och salt.
Stöt kardemumman i en
mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget,
och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills degen blir
smidig och släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa under
bakduk ca 40 minuter.
Stjälp ut degen på ett
bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en
rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt
tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper
och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225
grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel.
Pensla varje bulle med äggblandningen.
Grädda i ca 6-8 minuter,
eller tills bullarna fått fin färg.
Riv mandelmassan och
blanda med grädde eller mjölk.
Rosta mandelspån eller
mandelflisor i en torr stekpanna tills de får lite färg. Låt
svalna och blanda samman med mandelmassan. Tillsätt eventuellt någon
droppe bittermandelolja för djupare mandelsmak.
Vispa grädden.Gräv ur
lite av inkråmet i varje semla. Blanda med mandelmassan. Fyll sedan
varje semla med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker och
servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar