kardemumma, mandelmassa och grädde
wraps
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
100 g smält smör
4 msk strösocker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
7-8 dl Kungsörnen
Kärnvetemjöl
fyllning
200 g mandelmassa
½ dl grädde eller mjölk
1 påse mandelspån eller
mandelflisor
( ev. någon droppe
bittermandelolja)
2 dl vispgrädde
florsocker till garnering
Smält smöret i en
kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir
fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över
mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt. Stöt
kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan
mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en
degblandare tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Låt
degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225
grader.
Ta upp degen på en mjölad
arbetsbänk. Dela den i 12 delar. Rulla varje del till en slät
bulle. Kavla ut till en rund platta, ca 20 cm i diameter. Lägg på
plåtar med bakplåtspapper.Grädda ca 3-4 minuter. Låt wrapsen
svalna under bakduk så de bibehåller sin mjukhet.
Riv mandelmassan och
blanda med grädde eller mjölk. Rosta mandelspån eller mandelflisor
i en torr stekpanna tills de får lite färg. Banda med mandelmassan.
Tillsätt eventuellt bittermandelolja för djupare mandelsmak.
Vispa grädden. Bred ut
mandelmassan i en sträng i mitten av wrapsen. Spritsa eller klicka
ut grädden ovanpå. Vik in botten först, vik sedan in sidorna så
det blir en wrap. Pudra över med florsocker. Rulla in i
bakplåstpapper eller smörpapper. Tejpa ihop och knyt ett snöre
runt så det täcker tejpen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar