fredag 8 maj 2015

BLINIER


rom, dill och gräslök 

smet
5 dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
1 tsk salt
50 smör 

topping
fisk- eller algrom
crème fraîche eller smetana
kallrökt lax
dill
gräslök
smörgåskrasse
pepparrot

smör till stekning

Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa i de två mjölsorterna, lite i taget, till en slät smet.
Separera äggens gulor och vitor. Rör i gulorna och saltet i smeten.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 1 h i rumstemperatur.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten tillsammans med smöret.
Smält lite smör i varje form i en plättlägg och grädda sedan blinierna på medelstark värme. Vänd när plättarna jäst upp och ytan stelnat och blivit porig. Upprepa med resten av smeten. Tillsätt eventuellt lite smör mellan gräddningarna om det verkar behövas. 
Toppa blinierna med valfria toppings.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar