kardemumma och vanilj
pajdeg
1 dl havregryn
1 dl strösocker
½ tsk salt
125 g kallt smör
fyllning
ca 600 rabarber
2 tsk kardemummakärnor
½-1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
till servering
vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och nyp ihop med de torra ingredienserna till en smulig massa.
Tryck ut hälften av degen i en stor eller sex mindre formar.
Skala rabarbern och skär i ca 1/2cm tjocka skivor.
Mortla kardemumman och blanda ihop med socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke. Tillsätt rabarbern och blanda så att all rabarber täcks av sockerblandningen.
Fördela rabarbern i formen/formarna och smula över resten av pajdegen.
Grädda i mitten av ugnen - ca 25 minuter för en stor form och 15 min för de mindre, eller tills rabarbern mjuknat och degen fått fin färg.
Servera tillsammans med vispad grädde, vaniljssås eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar