lördag 16 maj 2015

RABARBERSMULPAJ

kardemumma och vanilj

pajdeg
1 dl havregryn 
1 dl strösocker 
½ tsk salt
125 g kallt smör 

fyllning
ca 600  rabarber 
2 tsk kardemummakärnor
½-1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl

till servering
vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och nyp ihop med de torra ingredienserna till en smulig massa.
Tryck ut hälften av degen i en stor eller sex mindre formar. 
Skala rabarbern och skär i ca 1/2cm tjocka skivor.
Mortla kardemumman och blanda ihop med socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke. Tillsätt rabarbern och blanda så att all rabarber täcks av sockerblandningen. 
Fördela rabarbern i formen/formarna och smula över resten av pajdegen. 
Grädda i mitten av ugnen - ca 25 minuter för en stor form och 15 min för de mindre, eller tills rabarbern mjuknat och degen fått fin färg.
Servera tillsammans med vispad grädde, vaniljssås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar