onsdag 26 mars 2014

Bagels

vallmofrö, färskost och ärtskott


5 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
½ msk salt
2 msk socker
vallmofrö
flingsalt

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 minuter.
Låt degen vila övertäckt ca 20 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Dela den i 20 lika stora delar. Rundriv eller forma varje del till en rund bulle. Platta till den och stick ett finger genom degen mitt i bullen. Snurra den runt fingret så att det blir ett ganska stort hål. 
Lägg bagelsen på mjölat bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vattnet i två stora kastruller. Lägg i max 3 bagels i taget och sjud dem ca 2 minuter på varje sida. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön eller vallmofrön och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar