kardemumma, mandel och vispgrädde
degen
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
100 g smält smör
4 msk socker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
6-8 dl vetemjöl
1 ägg + 1 msk vatten till pensling
fyllningen
200 g mandelmassa
½ dl grädde eller mjölk
1 påse mandelspån eller mandelflisor
ev. någon droppe bittermandelolja
3 dl vispgrädde
florsocker till garnering
Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och
värm till det blir fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke,
häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.
Stöt kardemumman i en mortel
och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen
för hand eller i en degblandare tills den blir blank och smidig och släpper
bunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk ca
40 minuter.
Stjälp ut degen på ett bakbord
och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom
att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg
bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla toppen på varje
bulle med äggblandningen.
Grädda i ca 6-8 minuter, eller
tills bullarna fått fin färg.
Riv mandelmassan på rivjärn
och blanda med grädden eller mjölken till en smidig massa.
Rosta mandelspånen eller -flisorna i en torr stekpanna
tills de får lätt gyllenbrun färg. Blanda med mandelmassan och tillsätt
eventuellt någon droppe bittermandelolja.
Vispa grädden och fyll sedan semlan med mandelmassa och
grädde. Pudra över florsocker strax innan servering.
Receptet på semlorna finns även här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar