måndag 3 mars 2014

Semlor III

äpple, kanel och vanilj

deg
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
100 g smält smör
4 msk socker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
6-8 dl vetemjöl
1 ägg + 1 msk vatten till pensling 

Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.
Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Stjälp ut degen på ett bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla toppen på varje bulle med äggblandningen.
Grädda i ca 6-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

fyllning
3 röda äpplen
2 msk smör
½ vaniljstång
½ dl råsocker
1 tsk kanel
1 tsk citronsaft

3 dl vispgrädde
mandelmassa
florsocker till garnering

Skär äpplena i fina tärningar. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs sedan äpplena på medelvärme i någon minut.
Skrapa fröna ur vaniljstången och lägg i stekpannan tillsammans med äpplena. Tillsätt även vaniljstången, råsocker, kanel och låt koka ihop i ca 5 minuter.
Smaka av med citronsaft och eventuellt lite mer socker.

Vispa grädden och skär av toppen på bullarna. Fyll sedan semlorna med äppelkompott, mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker.

Receptet på semlorna finns även här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar