skogschampinjoner, cheddar och tryffel
champinjonkrokett
4 potatisar
1 äggula
200 g blandad svamp, t.ex. skogschampinjoner och
portabello
100 g vällagrad cheddarost, riven
2 msk smör
2 ägg
tryffelmajonnäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 ½ dl matolja
tryffelolja
1 knippe gräslök
ca ½ l matolja
till fritering
salt och
svartpeppar
smör till
stekning
Skala och koka potatisen i väl saltat vatten. Hacka
svampen och stek den gyllenbrun i smör. Salta, peppra och låt svalna. Pressa
potatisen genom en finmaskig sil eller potatispress. Rör samman potatisen med
äggula, ost och svamp. Smaka av med salt och peppar. Rulla smeten till små fina
bollar. Fördela vetemjöl, ägg och boveteflingor i tre skålar. Salta och peppra
vetemjölet. Rulla därefter bollarna i vetemjöl, sedan i ägget och sist i
boveteflingorna. Värm oljan i en kastrull till 180 grader, oljan är lagom varm när
en brödbit blir gyllenbrun på ca 30 sekunder. Se till att ha ett lock i
närheten och att fläkten är avstängd. Förbered ett fat med hushållspapper för
bollarna att rinna av på. Fritera bollarna, några i taget till dem är gyllene.
Rör ihop äggulor, senap och
vinäger. Tillsätt matoljan droppvis under konstant vispning. Smaka av med
tryffelolja, salt och peppar.
Finskär gräslöken och strö över de nyfriterade kroketterna. Servera tillsammans med tryffelmajonnäsen.
Receptet finns även på Lantmännens hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar