söndag 2 mars 2014

Semlor II

blåbär och lemon curd

deg
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
100 g smält smör
4 msk socker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
6-8 dl vetemjöl
1 ägg + 1 msk vatten till pensling 

Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.
Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Stjälp ut degen på ett bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla toppen på varje bulle med äggblandningen.
Grädda i ca 6-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

lemon curd
2 ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (ca 1 ½ dl)
rivet skal av 1 citron
75 g smör skuret i kuber

100 g färska eller frysta blåbär
3 dl vispgrädde
florsocker till garnering

Blanda ägg, strösocker och citronsaften i en tjockbottnad kastrull. Vispa blandningen lätt med en visp.
Sjud krämen försiktigt på svag värme under konstant omrörning tills den tjocknat något.
Ta av kastrullen från värmen och fortsätt röra med vispen så att krämen inte koagulerar i botten. Rör sedan ned smöret lite i taget i den varma krämen och rör tills krämen är slät. Tillsätt det rivna citronskalet (se till att skölja citronen ordentligt innan).
Sila krämen genom en finmaskig sil.
Vispa grädden lätt och skär av toppen på bullarna.  Fyll semlorna med ett lager citronkräm, grädde och toppa med blåbär innan du lägger på locket. Pudra över florsocker.

Receptet på semlorna finns även här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar