torsdag 4 december 2014

NYPONSOPPA

  
nypon, grädde och havre
 
smul
50 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 nypa salt
 
soppa
½ dl nyponskalsmjöl
1 msk potatismjöl
6 dl vatten
½ dl råsocker
½ -1 ½ dl strösocker
½ citronsaft
1 ½ dl vispgrädde
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienser till smulet och smula ut det på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills smulet fått fin färg. Rör om ett par gånger under gräddningen så att smulet blir jämnt rostat.
Blanda samman nyponskalsmjöl och potatismjöl med kallt vatten i en kastrull. Koka upp soppan under vispning och smaka av med råsocker, strösocker och citronsaft. Värm så att sockret smälter och tag sedan av kastrullen från värmen. Låt soppan stå och dra några minuter. Om soppan ska serveras kall, låt den svalna och ställ sedan in den i kylen.
Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar. Toppa med havre- och mandelsmul och ringla över grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar