nypon, grädde och havre
smul
50 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 nypa salt
soppa
½ dl nyponskalsmjöl
1 msk potatismjöl
6 dl vatten
½ dl råsocker
½ -1 ½ dl strösocker
½ citronsaft
1 ½ dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienser till smulet och smula ut
det på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills smulet
fått fin färg. Rör om ett par gånger under gräddningen så att smulet blir jämnt
rostat.
Blanda samman nyponskalsmjöl och potatismjöl med kallt
vatten i en kastrull. Koka upp soppan under vispning och smaka av med råsocker,
strösocker och citronsaft. Värm så att sockret smälter och tag sedan av
kastrullen från värmen. Låt soppan stå och dra några minuter. Om soppan ska
serveras kall, låt den svalna och ställ sedan in den i kylen.
Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar. Toppa med
havre- och mandelsmul och ringla över grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar