blomkål, knippmorötter och gröna ärter
7 dl vatten
1 ½ grönsaks-/eller kycklingbuljongtärning
1 litet blomkålshuvud
8 knippmorötter
1 purjolök
1 knippe rädisor
2 dl frysta gröna ärter
2 msk smör
2 msk Kungsörnen
Kärnvetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
salt och peppar
Koka upp vatten och buljongtärning.
Skölja alla grönsaker. Häll av bönorna.
Skala morötterna och andra rädisorna. Skär
blomkålshuvudet i buketter, morötterna i slantar, purjolöken i ringar och
rädisorna i kvartar.
Koka först blomkål, morot och purjolök i ca 7 min,
tillsätt därefter rädisor, ärter och vita bönor och låt koka ytterligare någon
minut. Sila av grönsakerna men spara buljongen.
Hetta upp en stor kastrull med smöret. Tillsätt vetemjöl
och låt fräsa lätt under konstant omrörning med en visp. Slå över lite av
buljongen från grönsakskoket och rör tills det blir slätt och tillsätt därefter
allt spad, mjölken och grädden. Låt koka upp och rör om då och då. Blanda ner
grönsakerna och låt dem bli varma. Smaka av soppan med salt och peppar.
Finskär gräslöken. Servera soppan i djupa skålar, toppa med
gräslöken och klipp över smörgåskrassen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar