citron, svarta vinbär och fläder
sockerkaka
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
1 msk citronsaft
½ dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
fyllning
1 ½ dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fläderblomssaft
½ msk florsocker
1 dl svart vinbärssylt
1 färdigkavlat rosa marsipanlock
florsocker och ätbara blommor till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång
brödform.
Rör smör och socker poröst. Rör sedan ner äggen, ett i
taget. Tillsätt vaniljsocker, citronskal, citronsaft och vatten.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör sedan ner i
äggsmeten. Blanda väl.
Häll smeten i bakformen och grädda därefter kakan i nedre
delen av ugnen, ca 35-45 minuter eller tills kakan är torr och fått fin färg.
Låt kakan svalna något i sin form innan den stjälps upp
och låt den sedan kallna helt.
Vispa grädden ganska fast och blanda sedan ner fläderblomssaften.
Smaka av grädden med florsocker.
Skär sockerkakan i en rektangel på ca 10*20 cm. Skär
sedan kakan i tre bottnar. (Den del av sockerkakan som inte används kan sparas
och användas som fikabröd.)
Bred ut hälften av svartvinbärssylten på det nedersta
sockerkakslagret och bred sedan över ca 1/3 av fläderblomsgrädden. Fördela
grädden i ett jämnt lager med hjälp av en kniv eller palett.
Lägg på den andra bottnen och fördela resten av
svartvinbärssylten samt 1/3 av grädden över. Avsluta med att lägga på det
tredje sockerkakslagret och täck sedan tårtan runtom med grädden.
Flytta försiktigt tårtan till det fat som den är tänkt
att serveras på.
Täck försiktigt tårtan med marsipanlocket. Tryck till
runtom, vik in kanterna och skär sedan bort överflödig marsipan.
Garnera tårtan med florsocker och säsongens ätbara
blommor!
Publicerades ursprungligen i UNT City.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar