spenat, vitt vin och vitlök
lax
600 g laxfilé
½ citron
2 msk olivolja
linser
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
200 g spenat
100 g smör
salt och peppar
socker
smör till form och fräsning
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj linserna.
Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken. Fräs i
smör i en kastrull tills löken mjuknat men inte fått färg. Tillsätt linserna,
slå på vinet och låt det koka in. Slå över grönsaksbuljong, låt koka upp och
sedan puttra under lock på låg temperatur, ca 30 min eller tills linserna
mjuknat.
Förbered under tiden laxen: Skär fisken i portionsbitar
och lägg i en smord ugnsfast form. Salta och peppra, pressa över citronsaft och
ringla över olivolja. Baka laxen i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller
tills den är precis genomtillagad.
Skölj spenaten.
När linserna är mjuka, rör ner smöret och spenaten och
värm upp så att spenaten precis sloknar. Smaka av med salt, peppar och en nypa
socker.
Servera linserna tillsammans med laxen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar