måndag 5 maj 2014

KORMA

kokos, ingefära och kardemumma

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
½ dl riven färsk ingefära
3 msk neutral olja
1 tsk kanel
2 tsk malen koriander
1 msk malen spiskummin
2 tsk malen kardemumma
5 dl grönsaksbuljong
4 dl koksmjölk
200 g färsk grönkål
200 g halloumi

soja
(rå-)socker
citronsaft
smör eller olja till stekning


Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Skala och riv ingefäran grovt.
Skölj linserna.
Hetta upp en stor kastrull med olja. Fräs lök, vitlök och chili på medelhög värme några minuter tills löken mjuknat men inte fått färg. Tillsätt ingefära och torkade kryddor och fräs vidare under omrörning några minuter.
Tillsätt linser, grönsaksbuljong och kokosmjölk och låt koka upp. Puttra på ganska svag värme ca 10 min. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens.
Skölj grönkålen och riv ner i mindre bitar, släng stjälken. Tillsätt grönkålen i grytan och låt puttra ytterligare 5-10 min. Smaka av med soja, (rå-)socker och citronsaft.
Skär halloumin i tärningar. Stek i smör eller olja tills osten fått fin färg.
Rosta pitabröden i brödrost eller i ugnen på 225 grader ca 5 min. Toppa korman med halloumin och servera tillsammans med pitabröden och eventuellt valfritt matgryn eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar