tomater, vitt vin och vitlök
tomater
250 g cocktailtomater
6 bananschalottenlökar
socker
olivolja
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk timjan
3 dl torrt vitt vin
100 g smör
600 g torskfilé utan skinn
salt och peppar
smör till stekning
Sätt ugnen på 150 grader.
Skölj tomaterna, dela i hälften och lägg på en plåt.
Skala löken, halvera sex av dem och lägg på samma plåt som tomaterna. Sockra, salta
och peppra. Ringla över en god olivolja och ställ in i ugnen. Baka tomaterna
och löken ca 1 ½ timme, eller tills tomaterna och löken krympt ihop något.
Öppna ugnsluckan med jämna mellanrum för att släppa ut ångan.
Skala och hacka de två schalottenlökarna som är kvar.
Finhacka vitlöken.
Fräs lök och vitlök i lite smör i en kastrull till löken
är mjuk men inte fått färg. Slå över vinet och låt koka ner till hälften.
Repa timjanen. Skölj bönorna och tillsätt dem tillsammans
med timjan. Låt puttra ihop ca 10 minuter. Tag av kastrullen från värmen och
rör ned smöret. Smaka av med salt och peppar.
Tag ut brödet ur frysen och låt det tina ca fem minuter.
Skär det halvfrusna brödet i tunna skivor på längden så att det blir så stora
skivor som möjligt.
Skär torsken i bitar lika stora som brödskivorna. Salta.
Lägg sedan en bit fisk på varje brödskiva, tryck till lite så att fisken
fastnar. Stek sedan fisken i rejält med smör på lite över medeltemperatur till
brödet är gyllene. Vänd fisken, drag av pannan från värmen och låt andra sidan
gå klart på eftervärme.
Servera fisken tillsammans med bönor, tomat och lök.
Receptet finns även på Lantmännens hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar