tisdag 4 februari 2014

Sesambakad lax med nudlar och kimchi

pak soi och sojabönor

kimchi
1 salladskål
½ purjolök
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
chilipasta
fisksås

lax
600 g laxfilé
2 vitlöksklyftor
3 msk sesamfrön
½ msk chiliflakes
½ msk rå- eller farinsocker
1 lime
2 msk olivolja
ljus soja

nudlar
200 g äggnudlar
2 pak soi
200 g sojabönor
soja

olja till stekning

Sätt ugnen på 200 grader.
Finstrimla salladskålen. Dela purjolöken längs med, skölj den noga och finstrimla sedan den vita delen. Skala ingefäran och vitlöken och finriv dem. Blanda ihop salladskål, purjolök ingefära, vitlök chilipasta och fisksås i en bunke. Låt stå och dra fram till servering.
Lägg laxen i en ugnsfast form. Skala och finhacka vitlöken. Strö över vitlök, sesamfrö, chiliflakes och socker. Pressa över limesaft och ringla över olivolja och soja. Baka laxen i mitten av ugnen tills den är precis genomtillagad.
Koka under tiden nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj i kallt vatten.
Strimla pak soien grovt. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs pak soien och sojabönorna tills de mjuknat något. Smaka av med soja.
Blanda ner nudlarna i pak soifräset. Fräs vidare ett par minuter och smaka av med soja.
Servera laxen tillsammans med nudlar och kimchi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar