getost, rödlök och rostade sojabönor
500 g rödbetor
½ dl olivolja
2 tsk vit- eller rödvinsvinäger
½ tsk socker
1 röd lök
6 dl grönsaksbuljong
3 dl Go
Green Quinoa
100 g späda salladsskott
200 g mjuk getost
5 dl neutral olja till fritering
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rödbetorna och skär alla utom två i grova bitar.
Bred ut bitarna på en plåt, ringla över olivoljan och salta och peppra. Baka
rödbetorna i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills de mjuknat och fått fin
färg.
Blanda ihop vinägern och sockret i en skål. Skala
rödlöken, skär den i tunna skivor och lägg i vinägerblandningen. Låt stå och
dra fram till servering.
Koka upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Skölj quinoan
noga i hett vatten och tillsätt den sedan i buljongen. Låt koka under lock på
svag värme i ca 15 min. Lyft av locket och låt ånga av.
Skiva de två kvarvarande rödbetorna så tunt som möjligt,
antingen med kniv eller mandolin.
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en kastrull. Se till
att ha ett lock nära till hands och att fläkten är avstängd (ifall oljan blir
för het och tar eld). Prova om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en
bit ljust bröd, brödet ska bli gyllenbrunt på ca 30 sekunder. Fritera
rödbetsskivorna i oljan, några i taget, ett par minuter eller tills de är
krispiga. Låt torka på hushållspapper och salta lätt innan servering.
Skölj salladskotten och torka dem noga. Smula getosten.
Blanda ihop quinoan, rödbetorna, rödlöken, salladsskotten
och getosten i en vacker skål. Smaka av med salt och peppar. Toppa med
rödbetschipsen och sojabönorna och servera.
Receptet finns även på Lantmännens hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar